Vooraankondiging: bijeenkomst start toeristisch seizoen

Op donderdagochtend 11 april wordt in zaal De Brouwketel in Escharen het startschot gegeven voor het toeristisch seizoen 2019. Alle Land van Cuijkse ondernemers en organisaties, die actief zijn op het gebied van toerisme en recreatie, worden daarvoor uitgenodigd. De bijeenkomst begint om 10.00 uur en duurt tot maximaal 11.30 uur.
Tijdens deze bijeenkomst worden onder meer het Land van Cuijk Magazine 2019 en de vernieuwde Belevingskaarten gepresenteerd.
De uitnodiging met het definitieve programma volgt later deze maand.
Overigens worden bedrijven en organisaties, die graag hun toeristische folders willen delen met Toeristische Ontmoetingspunten en collega-ondernemers, wederom daartoe in de gelegenheid gesteld. Er staan tafels klaar waar ondernemers hun folders kunnen presenteren. Andere aanwezigen, die mogelijkheden én interesse hebben om komend seizoen flyers uit te delen aan hun gasten, kunnen op 11 april de folders van hun collega’s meenemen.

Fiets- en Wandelbeurs in Utrecht

Afgelopen weekeinde is, met dank aan onze enthousiaste beursvrijwilligers, het Land van Cuijk gepromoot tijdens de driedaagse Fiets- en Wandelbeurs in Utrecht. De bezoekcijfers zijn nog niet bekend, maar de organisatie verwachtte vooraf rond 40.000 bezoekers.
Het Land van Cuijk was, samen met een aantal andere regio’s, onderdeel van de stand van VisitBrabant. De Brabantse stand van liefst 60 vierkante meter trok, zoals eerder in Gent, grote belangstelling.
Op de foto onze beursvrijwilligers Anneriet Klein en Sylvia Groenen die op zondag de toeristische kwaliteiten -en dan in het bijzonder de fiets- en wandelmogelijkheden- van het Land van Cuijk onder de aandacht brachten.

Maasheggen viert UNESCO-status

In de zomer van 2018 heeft het Maasheggengebied tussen Cuijk en Maashees de status UNESCO Man & Biosphere gekregen. Die toekenning wordt deze week op verschillende momenten gevierd. Op donderdag 7 maart is er een officieel programma voor genodigden. Daarbij is onder meer ook Andrée van Es van UNESCO Nederland aanwezig.
Op zondag 10 maart wordt voor de veertiende keer het NK Maasheggenvlechten georganiseerd. Het NK wordt ditmaal georganiseerd op een weiland ten zuiden van de provinciale weg tussen Oeffelt en Gennep, vlak voor de Maasbrug (oude spoordijk).
Tijdens het NK vergelijkt de jury de vlechtresultaten van de deelnemende teams. De winnaars ontvangen de wisseltrofee De Gouden Hiep. Verder heeft de familie Grutters enkele jaren geleden een extra prijs ingesteld. Door het jaar heen zijn de vorig jaar (maart 2018) gevlochten hagen nagelopen en onderzocht op vitaliteit en doorgroei van jonge scheuten. De vlechters van de best doorgegroeide heg ontvangen de Zilveren Halve Maan.
Net als bijvoorbeeld het Metworstrennen, de Boxmeerse Vaart en het Molenaarschap komt het ambacht van Maasheggenvlechten voor op de Nederlandse lijst van Cultureel Immaterieel erfgoed.
Op 10 maart zijn naast de wedstrijdvlechters tal van ondernemers en instanties aanwezig op het wedstrijdterrein. Het overkoepelende thema is ‘streekproducten’. Er zijn hapjes, biologische sappen, er is meidoornbloesemthee, heggebier enzovoort. Bezoekers kunnen kennismaken met de activiteiten van De Meerstoel, ROC de Leijgraaf, Wereldtuin Verdeliet uit Cuijk, de Bourgondische tuin uit St. Anthonis, tuin Het Volle Leven uit Vortum Mullem. Ook zijn er stands van Kunstkolk Boxmeer, het Verrassende Platteland van Cuijk en Stichting Toerisme en Recreatie Boxmeer (SteR) én het Regionaal Bureau voor Toerisme Land van Cuijk.
Voor de schooljeugd verzorgt de jeugd IVN Maasvallei traditiegetrouw een groot aanbod aan activiteiten.
Het NK Maasheggenvlechten begint om 11.00 en duurt tot 16.00 uur.