Land van Cuijk Remembers

In het najaar van 1944 kwam in het Land van Cuijk een einde aan de Tweede Wereldoorlog. In 2019 en 2020 wordt op veel plekken in het Land van Cuijk de bevrijding herdacht. Met onder meer tentoonstellingen, theatervoorstellingen, evenementen, extra openstellingen van musea en, al dan niet tijdelijke, fiets- en wandelroutes.
In het onlangs verschenen Land van Cuijk Magazine 2019 is al ruime aandacht besteed aan de activiteiten die in het kader van 75 jaar bevrijding in het Land van Cuijk worden georganiseerd. Afgelopen week is de website www.landvancuijkremembers.nl online gegaan. De website geeft een actueel overzicht van hoe en waar in het Land van Cuijk wordt stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende 75 jaar van vrijheid.
Kent of organiseert u evenementen of activiteiten die ook aan de agenda voor 2019 toegevoegd moeten worden, stuur dan de gegevens (datum, locatie, tijdstippen, inhoud programma, eventuele afbeeldingen) naar info@rbtlandvancuijk.nl

Koninklijk onderscheiden

Twee vrijwilligers, die zich al enige tijd enthousiast inzetten voor de promotie van toeristisch Land van Cuijk, zijn afgelopen vrijdag koninklijk onderscheiden.
Wij feliciteren:

  • Theo Verdijk uit Overloon. Theo verzorgt al jaren de groeterrondleidingen in Overloon. Hij laat regelmatig gasten zien wat zijn woonplaats zo bijzonder maakt. Daarnaast is Theo een enthousiaste beursvrijwilliger;

  • Maaike Pikkemaat uit Boxmeer. Ook Maaike maakt, net als Theo, deel uit van de groep van beursvrijwilligers die helpen om het Land van Cuijk te promoten tijdens beurzen en evenementen in binnen- en buitenland.

Kunstroute in Mill en omgeving

Voor het zevende achtereenvolgende jaar organiseert een werkgroep van het toeristisch-recreatieve platform Ontdek Mill een kunstroute. Elk jaar wordt er een ander thema bedacht waarmee (amateur)kunstenaars, kunstcollectieven, vriendengroepen, hobbyclubs en organisaties voor mensen met een beperking aan de slag kunnen.
Voor 2019 is ‘Heel de zomer door en over Sint Hubert’ het thema van de kunstroute. De route wordt op zondag 5 mei officieel geopend. Vanaf dat moment zijn ook gedrukte routes beschikbaar, waarmee alle kunstwerken kunnen worden bezocht. De routeboekjes, met achtergrondinformatie over de kunstenaars en de kunstwerken, zijn op diverse locaties gratis verkrijgbaar. Bovendien is het boekje als digitaal bestand te downloaden op www.kunstinlandvancuijk.nl.
De kunstwerken kunnen tot eind september wandelend of fietsend worden bekeken. Op de foto het kunstwerk STORM, de winnaar van de Kunstroute 2018. 

Maasfietsroute geopend

Vorige week is op Slot Loevestein de LF Maasroute geopend. De route maakt onderdeel uit van de Internationale Maasfietsroute (EuroVelo 19) en loopt van Maastricht via Hoek van Holland landinwaarts naar Rotterdam. De route gaat ook door het Land van Cuijk.
“Met de vernieuwde LF Maasroute maken we een fietsvakantie nog leuker, makkelijker en aantrekkelijker”, laat Eric Nijland, directeur van het Landelijk Fietsplatform weten. “Door highlights op de route te benadrukken versterken we de beleving. En door slimme producten aan te bieden wordt een fietsvakantie nog laagdrempeliger. Denk bijvoorbeeld aan een app waarop je alle overnachtingsadressen op de route kunt zien.”
De Maasfietsroute is de eerste van in totaal tien icoonroutes. Het Fietsplatform wil met de tien routes het imago van ‘Nederland fietsland’ te versterken. “We hopen zo meer buitenlandse fietstoeristen naar Nederland te krijgen”, aldus Eric Nijland.

2 Miljoen voor projecten Zuiderwaterlinie

De komende jaren investeert provincie Noord-Brabant ruim € 2 miljoen in projecten binnen de Zuiderwaterlinie. Het geld gaat naar 19 projecten, die samen de Zuiderwaterlinie als samenhangend geheel verder moeten versterken.
Voor de stelling Grave – Ravenstein wordt een bedrag van bijna 500.000 euro beschikbaar gesteld. Van dat bedrag worden onder meer een recreatief fietspad door de Reekse bossen aangelegd, een Bolwerkenroute langs de vesting Ravenstein gerealiseerd én worden de cultuurhistorische waarden van Grave benadrukt op en naast de vernieuwde N324. Voor het laatstgenoemde project is bijna 2 ton beschikbaar gesteld.
De bijdrage van de provincie is onder voorbehoud van een soortgelijke investering van de gemeenten langs de Linie in de projecten. 
De Zuiderwaterlinie is de oudste, langste en meest benutte verdedigingslinie van Nederland. De linie loopt in Brabant van Bergen op Zoom in het westen tot Grave in het meest oostelijke puntje, en verbindt 11 historische Brabantse vestingsteden met elkaar. Het is een samenhangend stelsel van waterstaatkundige werken, landschap en militaire werken.
Meer weten over de Zuiderwaterlinie? Breng een bezoek aan het bezoekerscentrum in het voormalige stadhuis in Grave of kijk op www.zuiderwaterlinie.nl