Extra kaart grensoverschrijdende routes

In opdracht van de gemeenten Goch, Weeze, Gennep, Bergen, Cuijk en Boxmeer (de laatste twee namens het Land van Cuijk) ontwikkelt het Regionaal Bureau voor Toerisme Land van Cuijk tien grensoverschrijdende fiets- en wandelroutes. Dat doen wij samen met onze collega’s van Platform Maasduinen en Niederrhein Tourismus. Het maken en verspreiden van de routes maakt onderdeel uit van het INTERREG-project Dynamic Borders.
Inmiddels liggen al zes grensoverschrijdende fiets- en wandelroutes in de schappen van meer dan 70 distributiepunten en wordt hard gewerkt om de laatste vier routes zoveel mogelijk nog voor de zomervakantie gereed te hebben.
Spijtig genoeg zijn aan de Duitse zijde van de grens nog niet overal de nieuwe fietsknooppuntbordjes geplaatst. Het oorspronkelijke plan was om de bordjes al in april bevestigd te hebben, maar Kreis Kleve heeft laten weten dat, als gevolg van onvoorziene omstandigheden, die deadline niet is gehaald. De verwachting is nu dat de bordjes uiterlijk eind juli hangen.
Inmiddels hebben wij ook het verzoek gekregen om nog een overzichtskaart te maken, waarop alle tien routes zijn ingetekend. Die (11e) kaart volgt als laatste.
In het kader van Dynamic Borders is nu ook opdracht verstrekt aan het Duitse boekingskantoor 2-Land Reisen om, samen met ondernemers en organisaties in de drie gebieden (Land van Cuijk, Noord-Limburg en Niederrhein),  grensoverschrijdende arrangementen te ontwikkelen.
Klik hier voor meer informatie over de routes.

Piet van Laarhoven onderscheiden

Piet van Laarhoven, jarenlang ambtenaar toerisme en recreatie van gemeente Sint Anthonis en sinds zijn pensionering onder meer secretaris van de stichting Toerisme en Recreatie (STeR) in Boxmeeer, is vorige week donderdag onderscheiden met de Speld van Verdienste van de gemeente Boxmeer. 
Piet kreeg de onderscheiding vanwege zijn afscheid als voorzitter van de filmclub, die maandelijks een arthousefilm programmeert in De Weijer in Boxmeer. Daarnaast zet hij zich als vrijwilliger in voor tal van andere organisaties in de regio, waaronder dus de stichting Toerisme en Recreatie. De STeR is een van de zeven toeristisch-recreatieve platforms in het Land van Cuijk.

Drukke agenda in komende weken

In de aanloop naar de zomervakantie worden in het Land van Cuijk tal van interessante evenementen georganiseerd. Elk weekeinde vinden er in onze regio festivals en activiteiten plaatsen, van muziek en culinair tot sportief en cultureel. 
Voor een overzicht van wat er te beleven valt in het Land van Cuijk verwijzen wij graag naar de Land van Cuijk Agenda.
De agenda is ook beschikbaar als app, maar kan ook worden geprint en als papieren versie aan gasten en bezoekers worden meegegeven 
Staat uw evenement er niet tussen? Meld het dan aan via de website van Land van Cuijk  

Omzet multifunctionele landbouw verdubbeld

Bijna wekelijks verschijnen er interessante rapporten over trends en ontwikkelingen in toerisme en recreatie. Zo heeft Wageningen Universiteit onlangs een rapport uitgebracht, waaruit blijkt dat de omzet in de multifunctionele landbouw (MFL) in Nederland tussen 2013 en 2018 bijna verdubbeld is. Voor de agrariërs is verkoop van producten op de boerderij de belangrijkste neventak, gevolgd door zorglandbouw en recreatie. De laatste is goed voor een omzet van 221 miljoen euro.
In de recreatietak komt de boerderijcamping (720 bedrijven) het vaakst voor, op de voet gevolgd door vergaderaccommodaties (700 bedrijven.) De gemiddelde omzet ligt het hoogst bij groepsaccommodaties (€ 134.000 per jaar). Daar blijft de gemiddelde boerencamping ver bij achter (€ 46.000 per jaar). De meest lucratieve vorm van multifunctionele landbouw blijkt kinderopvang te zijn. Daar wordt een gemiddelde omzet van € 800.000 per jaar gerealiseerd.
De omzetgroei bij recreatie komt vooral door het professioneler aanbieden van verblijfsrecreatie (kamperen, B&B, groepsaccommodaties) en een hogere bezettingsgraad. Dat laatste is onder meer te danken aan het feit dat ondernemers steeds beter gebruik maken van boekingsplatforms op internet. Bij dagrecreatie zit de omzetgroei in horeca en vergaderlocaties. 
Bekijk hier de pdf van het rapport.