Fietsfeest 2020 in Land van Cuijk

Van zaterdag 18 tot en met maandag 20 juli presenteert het Land van Cuijk zich drie dagen lang als dé fietsregio van Nederland.
Een groot aantal fietsactiviteiten, die in dat weekeinde worden gehouden, zijn gebundeld onder de noemer ‘FietsFeest 2020’. Het evenement is een gezamenlijk initiatief van de toeristische platforms in de vijf gemeenten, het Regionaal Bureau voor Toerisme Land van Cuijk en de organisatoren van de activiteiten.
Tijdens het Fietsfeest 2020 vinden onder meer de volgende activiteiten plaats:

 • op zondag wordt de wielertoertocht Rondje33 verreden. De deelnemers doen op hun 133 kilometer lange tocht alle kernen in het Land van Cuijk aan;

 • samen met een gids kan op zondag een fietstocht langs de historische bezienswaardigheden in de vestingstad Grave worden gemaakt;

 • op beide dagen kan worden gefietst:

  • dóór een museum, met de unieke fietsbrug in het Oorlogsmuseum in Overloon,

  • langs het water van de Kraaijenbergse Plassen,

  • door UNESCO-landschap Maasheggen,

  • langs de kunstroute in  Mill,

  •  van het ene naar het andere waterpunt in gemeente Sint Anthonis;

 • liefhebbers kunnen waterfietsen op de Kraaijenbergse Plassen of komen luisteren naar de verhalen van oud-wielrenners tijdens het Wielercafé op zaterdagavond in De Weijer in Boxmeer;

 • met de profwielerronde Daags na de Tour wordt op maandag het fietsweekeinde in het Land van Cuijk afgesloten.

Mogelijk wordt het overkoepelende programma in de komende weken nog met twee of drie activiteiten uitgebreid.  Meer weten? Kijk op www.fietsfeest2020.nl

Komende zondag NK Maasheggenvlechten

Op zondag 8 maart vindt in de omgeving van Oeffelt voor de 15e keer het Nederlands Kampioenschap Maasheggenvlechten plaats. De organisatie ligt bij de stichting Landschapsbeheer Boxmeer, die bij de uitvoering wordt ondersteund door vrijwilligers van IVN Maasvallei.
De organisatie verwacht dit jaar een recordaantal deelnemende teams. Elk team neemt een stuk heg onder handen en gaat vlechten volgens de traditionele Maasheggenstijl.  Daarnaast demonstreren tien vlechtteams uit België, Engeland, Frankrijk en Duitsland hun (afwijkende) vlechtstijlen.
Naast het heggenvlechten kan het publiek ook op andere manieren de Maasheggen beleven. In de grote tent zijn stands opgebouwd van organisaties uit de regio, voor wie de Maasheggen belangrijk zijn. Een van die organisaties is het Regionaal Bureau voor Toerisme Land van Cuijk.
Kinderen kunnen een natuurwerkstukje maken, kalfjes aaien, broodjes bakken, wilgen vlechten, een pijl en boog maken, een ritje maken op de rug van een knol en samen met de boswachter kunnen ze op beverexpeditie.
Het NK Maasheggenvlechten begint om 11.00 uur en duurt tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Kunst van Vrijheid

In het kader van ’75 jaar vrijheid’ worden in of samen met een aantal Brabantse musea, waaronder het Oorlogsmuseum, tijdelijke kunstinstallaties van gerenommeerde kunstenaars opgebouwd.
Het Oorlogsmuseum werkt in dit project samen met het oorlogskerkhof in Ysselstein. In het Noord-Limburgse dorp ligt de enige Duitse militaire begraafplaats van Nederland. Tussen zonsopkomst en zonsondergang wordt elk uur via geluidsinstallaties en in samenspel met een carillon “een fascinerende klankbeleving” verspreid over het veld. Het componistenduo Strijbos & Van Rijswijk is daarvoor verantwoordelijk.
Daarnaast zorgen operazangeressen in op 26, 27 en 28 maart en op 30 april, 1 en 2 mei voor een wonderlijk belevingstheater. Zij bewegen zich al zingend over de begraafplaats en vertolken daarmee de verhalen van de mensen die daar begraven liggen. Ze geven een stem aan soldaten en aan overlevenden, aan hun geliefden en dierbaren. Tickets voor deze performances zijn online verkrijgbaar (via www.brabantremembers.com) én extra interessant in combinatie met een bezoek aan Oorlogsmuseum Overloon.
Bekijk ook de roadmovie met acteur Tim Haars: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=2rNRunC8spc&feature=emb_logo

Brabantse Gastvrijheid Award

Vandaag om 12.00 uur gaat de Brabantse Gastvrijheid Award 2020 van start. Tot en met 3 april kunnen locaties zich aanmelden voor deelname aan de verkiezing van de meest gastvrije locatie van Brabant.
Kijk voor meer informatie op www.visitbrabant.com/nl/brabant-gastvrij