Hart onder de riem

“De toeristische sector maakt een ongekend zware periode door. Ook in het Land van Cuijk. Veel annuleringen, nauwelijks nieuwe boekingen, geen bezoekers kunnen ontvangen en al wekenlang nauwelijks tot geen omzet.
Toch zie ik om mij heen hoe ondernemers hoopvol blijven. Hoe ze zich met creatieve anderhalvemetermaatregelen voorbereiden op een spoedige heropening.
Hun teleurstelling was begrijpelijk groot toen vorige week bekend werd dat de meeste toeristische bedrijven nog tot 20 mei gesloten moeten blijven. Een hard gelag voor al die hardwerkende ondernemers en organisaties, die in deze tijd niets liever hadden gedaan dan hun gasten te laten ervaren hoe mooi en bijzonder ons Land van Cuijk is.
Tegen al die ondernemers en organisaties zou ik willen zeggen: hou vol, hoe lastig het ook is of misschien nog gaat worden!
In de tussentijd doen wij ons best om de gasten van straks enthousiast te maken voor een bezoek aan het Land van Cuijk. Want uiteindelijk gaat dat er toch weer een keer van komen!”

Antoine Walraven,
voorzitter Regionaal Bureau voor Toerisme Land van Cuijk

Land van Cuijk VakantieKwis

Hoe maken we, in de woorden van Antoine Walraven, ‘de gasten van straks enthousiast’?
In ieder geval door de thuisblijvers te laten zien hoe mooi en bijzonder het Land van Cuijk is.
Onze activiteiten van nu moeten ertoe bijdragen dat, zodra toeristen weer kunnen gaan nadenken over hun volgende vakantiebestemming, onze regio in ieder geval in overweging wordt genomen.
Dat doen we onder meer door tijdens deze meivakantie een 16-daagse Facebookcampagne te houden.
Onderdeel daarvan is de Land van Cuijk VakantieKwis. Wie de antwoorden op in totaal vijf vragen weet, maakt kans op mooie prijzen: 2 x 2 vaarten met de Land van Cuijk Ballon en 2 x 2 toegangskaarten voor het Oorlogsmuseum Overloon of ZooParc Overloon.
De vragen en de spelregels staan ook op www.rbtlandvancuijk.nl/land-van-cuijk-vakantiekwis/

Gebruik hashtag #anderhalvemetervakantie

Volgens premier Rutte wordt de ‘anderhalvemetersamenleving het nieuwe normaal’.
Ook voor toeristen en dagjesmensen wordt anderhalve meter afstand kunnen houden belangrijk. De algemene verwachting is dan ook dat veel toeristen, die straks in Nederland op vakantie willen gaan, op zoek gaan naar bestemmingen die niet alleen leuk, maar vooral ook veilig zijn.
‘Anderhalve meter’ is een beperking, maar kan ook een kans zijn. Zeker voor van oudsher ruime regio’s als het Land van Cuijk, waar de toeristische druk nog niet zo groot is. Waar je nog tamelijk onbekommerd kunt fietsen, wandelen en struinen. En waar je bezienswaardigheden kunt bekijken, zonder je steeds zorgen te hoeven maken dat het te druk wordt.
Om daar op in te spelen gebruiken wij sinds enkele weken in onze sociale media consequent de hashtags #anderhalvemetervakantie en #anderhalvemetergenieten. Dat wordt ook het thema van het hersteloffensief dat wij samen met ondernemers en organisaties in het Land van Cuijk willen gaan uitwerken. Daarover binnenkort meer.
Hashtags worden groot als iedereen ze gaat gebruiken! Dat is voor velen van ons, actief als ze zijn op sociale media, een kleine moeite, maar voor het Land van Cuijk een groot plezier. Zeker als dat ertoe leidt dat wij in toenemende mate herkend gaan worden als die regio waar je probleemloos #anderhalvemetervakantie kunt vieren. Dus: doe mee!

Wij feliciteren…

Afgelopen week zijn twee enthousiaste gangmakers van toerisme in het Land van Cuijk koninklijk onderscheiden:

 • Carel van Genugten uit Mill was een van de grondleggers van het huidige Regionaal Bureau voor Toerisme Land van Cuijk. Hij geldt als een actief pleitbezorger van regionale samenwerking op het gebied van toerisme en recreatie.
  Carel maakte tot voor kort deel uit van het algemeen bestuur van het RBT. Hij vertegenwoordigde in het bestuur de toeristisch-recreatieve ondernemers die zijn aangesloten bij het Verrassende PlatteLand van Cuijk, de vereniging waar hij, eveneens tot voor kort, voorzitter van was.
  Carel is bovendien betrokken bij de stichting Sporen van de Oorlog in Mill en verzorgt als ‘groeter’ rondleidingen langs de PeelRaam-stelling in Mill.
  Carel is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau;

 • Evert Vos uit Grave zet zich al jaren in om de bijzondere historie van Grave levend te houden én uit te dragen.
  Hij is actief bij onder meer het Kazemattenmuseum in Grave en het Graafs Museum. Daarnaast verzorgt hij rondleidingen door de historische stad Grave, is hij lid van het comité Open Monumentendagen en speelde hij een belangrijke rol in de herdenkingen van Operatie Market Garden in Grave.
  Evert is benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Wij feliciteren Carel, Evert en alle andere gedecoreerden van harte met hun koninklijke onderscheiding.
Bron foto Carel van Genugten: De Gelderlander.