Jaar van Kloosterleven start in Sint Agatha

2021 Is uitgeroepen tot het Jaar van het Brabants Kloosterleven. Op veel plaatsen in de provincie Noord-Brabant kun je komend jaar het kloosterleven ruiken, proeven en ervaren. Letterlijk via kloosterproducten, zoals abdijbier en honing, maar ook figuurlijk door overnachtingen in gastenverblijven en retraites.
Bezinnen kan ook door Ons Kloosterpad te lopen, een nieuwe wandelroute van 330 kilometer die je in vijftien etappes langs veertig kloosters brengt. Drie van de etappes lopen (deels) door het Land van Cuijk. Onderweg worden onder meer de kloosters in Velp, Sint Agatha en Boxmeer aangedaan. Ons Kloosterpad wordt op 30 april 2021 officieel geopend.
Het Brabantse Jaar van het Kloosterleven start al eerder, op 2 februari. Zoals het er nu naar uitziet met een, nog nader in te vullen, programma in het Kruisherenklooster van Sint Agatha. Komend jaar is het 650 jaar geleden dat de Kruisheren zich in Sint Agatha vestigden.
Wil je meer weten over het Brabantse Jaar van het Kloosterleven en welke activiteiten er in de pen zitten, kijk dan op www.brabantskloosterleven.nl

Touristikmesse naar april 2021

Vorige week meldden wij al dat nog niet duidelijk is of en zo ja wanneer de vakantiebeurzen komend jaar plaatsvinden. Inmiddels is bekend geworden dat de Touristikmesse in Kalkar in ieder geval wordt verplaatst. De beurs, waaraan wij in de afgelopen zes jaar hebben deelgenomen, vindt nu plaats op 17 en 18 april 2021.
Ook de Vakantiebeurs in Utrecht is inmiddels verplaatst. De beurs, die traditioneel in de Jaarbeurs in Utrecht wordt gehouden, staat nu op de planning voor 8 tot 11 april.

Laat uw routes checken!

Veel toeristische bedrijven en organisaties grijpen het relatief rustige najaar aan om nieuwe fiets- en wandelroutes te ontwikkelen of bestaande routes te herzien. Onze tips: laat routes zoveel mogelijk via bestaande knooppunten lopen én check voordat je jouw routes publiceert eerst of de gebruikte knooppunten nog steeds juist zijn.
Elk jaar weer worden nieuwe knooppunten aan de fiets- en wandelroutes toegevoegd. Vaak op verzoek van wandelaars en fietsers, maar soms ook omdat er interessante nieuwe paden zijn toegevoegd. Een goed voorbeeld is de nieuwe fietsbrug over de Maas bij Katwijk.
Er worden alleen nieuwe knooppunten toegevoegd als dat noodzakelijk en zinvol wordt geacht. Immers, elke toevoeging van een knooppunt heeft gevolgen voor de nummering van de omliggende knooppunten. En dat kan er weer toe leiden dat een bedachte en/of gepromote route niet meer correct is.
Laat daarom uw knooppuntroutes checken! Stuur een mail met uw knooppuntroute naar info@rbtlandvancuijk.nl Wij zullen vervolgens de route laten controleren door Kathy van Driel. Zij beheert namens de gemeenten de knooppunten in het Land van Cuijk.

Brabantbrede oproep aan gemeenten: blijf investeren in toerisme

Samen met onder meer HISWA-RECRON en Koninklijke Horeca Nederland Brabant heeft VisitBrabant gemeenten en andere relevante stakeholders opgeroepen om juist nu extra te investeren in de lokale en regionale (marketing)kracht voor de promotie van de vrijetijdssector.
Zij doen in hun oproep vier concrete aanbevelingen:

  1. maak de beperkende regels zoveel mogelijk op maat, zodat locaties waar bezoek veilig is, wél open kunnen blijven;

  2. geef lokale initiatieven het podium dat ze verdienen en laat zien wat jouw gemeente of jouw streek te bieden heeft. Roep op om lokaal te beleven en lokaal te genieten, zodat inwoners hun eigen omgeving nog beter leren kennen. Zo maak je van jouw inwoners de beste ambassadeurs van Brabant;

  3. zet in op regionale en Brabantbrede samenwerking. Als we de krachten bundelen zijn we beter zichtbaar in Nederland, Duitsland en België. Zo kunnen we onze ondernemers steunen, de culturele sector overeind houden en blijven genieten van al het moois dat Brabant te bieden heeft.

  4. faciliteer de VVV’s, de toeristische platforms en regionale initiatieven, zodat ze met professionele medewerkers en met voldoende middelen kunnen aanhaken op de Brabantse samenwerking.

Lees de volledige oproep hier: http://bit.ly/oproepvisitbrabant